Sådan finder du job i udlandet

At tage job i udlandet er en unik mulighed, hvis det er svært at få et job i Danmark, eller hvis man gerne vil opleve en ny kultur, mens man tjener penge. Petrine Hahn, karriererådgiver i Magistrenes a-kasse, giver her gode råd til jobsøgning i udlandet.

 

JOBSØGNING Hvad er første skridt, hvis man gerne vil have arbejde i udlandet?

Det er en god idé at befinde sig i det land, man vil arbejde i, mens man søger job, for det kan virke meget abstrakt for en arbejdsgiver at sidde med en ansøgning fra en person, der befinder sig i et andet land. Hvis man er i landet kan man også bedre opsøge konkrete arbejdsgivere. Især de ufaglærte jobs får man typisk ved at møde op med sit CV og spørge, om de har brug for arbejdskraft. Det er også altid en god idé at tage ned på det lokale jobcenter. I forhold til akademiske jobs kan man ringe og prøve at få en aftale i stand om et kort møde med den person eller organisation, man gerne vil arbejde for. På den måde skaber man både et netværk, og får indsamlet god viden om, hvordan organisationen arbejder og hvordan man vil kunne passe ind.

Kan man få økonomisk hjælp, hvis man tage afsted, inden man har et job?

Man kan tage sine dagpenge med sig fra Danmark til EU lande i op til tre måneder. Det kræver, at man er medlem af en A-kasse og har ret til dagpenge. I Danmark har man ret til dagpenge på baggrund af en færdig uddannelse (enten Bachelor eller kandidat), hvis man husker at melde sig ind, inden 14 dage efter man har taget sin sidste eksamen. Ellers må man selv sørge for at have en opsparing, der kan fungere som en form for startkapital.

Hvilke jobdatabaser skal man lede på, hvis man søger jobs hjemmefra?

Ligesom Danmark fx har Jobindex.dk, har de enkelte lande deres egne. Sverige har bl.a. Jobsafari.se og Norge har Nav.no. Hvis man er interesseret i et ufaglært sommerjob, er det en mulighed at sende sit CV til organisationen Nordjobb. De formidler en række sommerjob de nordiske lande imellem. Hjemmesiden er også god, hvis man er blevet student og gerne vil til Norge eller Sverige for at opleve landene, men samtidig gerne vil arbejde.

Er en ansøgning det samme i udlandet som i Danmark?

I mange lande er der langt mere fokus på selve CV’et. Det er specielt for Danmark, at vi har den her lange motiverede ansøgning ved siden af. Så gælder om at finde ud af, hvordan man præcist gør i det land, man søger job i.  

Skal man helst kunne tale det lokale sprog, i det land, man søger job i?

Det kommer an på, hvad man arbejder med. I nogle tilfælde er det en fordel at kunne dansk, fx hvis man skal arbejde med danske turister. Hvis man skal arbejde i en butik, er det selvfølgelig smart at kunne tale sproget. Men tyskerne kan jo også forstå engelsk og i Norge er de ret gode til at forstå dansk.

Hvad kan man bruge erfaring fra udlandet til i dansk kontekst?

Det giver en enorm personlig udvikling at være i udlandet, og man får mange gode perspektiver med sig hjem. Men Danmark er et lille land, hvor det ikke altid giver et job, at man har erfaring fra udlandet. Det kan være frustrerende, især hvis man har haft en høj stilling i udlandet. Danske arbejdsgivere har en tendens til at ansætte folk med kompetencer de ”genkender” og som har lavet noget lignende før. Nogle steder vil man sagtens kunne blive ansat på sine “udenlandske” kompetencer, men man skal bruge tid på at ”oversætte” sine kompetencer til det danske arbejdsmarked. Det kan fx være, at man har stået for at implementere et udviklingsprojekt i Afrika og har etableret en række lokale skoler. De kompetencer man efterfølgende skal have job på i Danmark, er naturligvis ikke at etablere skoler i udviklingsområder. Men derimod kompetencer som projekt-koordinering, motivation og ledelse af frivillige, samarbejde med mange forskellige interessenter, erfaring med at levere et resultat, med evaluering, opfølgning osv. På den måde kan en arbejdsgiver se, at man kan bruges til at koordinere en kommunes indsats i forhold til sundhed eller offentlig transport.

Hvor er det særligt godt at søge job nu?

Mange tager til Tyskland, England, Norge og Sverige. Norge har ingen arbejdsløshed, og danskere er eftertragtede her. Traditionelt har mange danskere også søgt mod lande som Spanien og Frankrig, men der er ungdomsarbejdsløsheden høj lige nu, og det gælder både for de faglærte og ufaglærte. Mange danskere tager til England, fordi de kender sproget, men der er bestemt rift om stillingerne. Hvis man har en universitetsuddannelse er det oplagt at søge til Grønland. For der er tit mangel på akademikere.

Hvad hvis man specifikt overvejer et job i EU som organisation?

Så skal man tage fat i Udenrigsministeriet. For at komme i betragtning til en stilling i EU, skal man tage en bestemt test. Den test er danskere faktisk traditionelt ret dårlige til, fordi det handler meget om paratviden og udenadslære. Det er ikke den måde, vi lærer på i Danmark, så der klarer flere andre lande sig bedre. Derfor tilbyder Udenrigsministeriet kurser i at tage testen./ 
Af Luise Møller Johansen

Arbejde i EU


Som EU-borger har du mulighed for at bo og arbejde i et andet EU-land. Hvis du er jobsøgende, har du i nogle tilfælde mulighed for at få dine dagpenge med til udlandet i tre måneder, mens du søger job.

Få mere at vide


www.eures.dk kan du lægge dit eget cv ind, så arbejdsgivere i Europa kan se det. Du kan også få rådgivning om, hvordan man søger job i udlandet og få hjælp til de praktiske ting i forbindelse med at tage job i udlandet.

The European Job Mobility Portal kan du se opslåede stillinger fra hele EU For at finde flere opslåede stillinger kan du google de enkelte landes jobsøgningsdatabaser.

Udenrigsministeriets hjemmeside kan du læse mere om ansættelse i EU.