Hvad synes andre europæere om danskere?

Det spurgte vi ti unge om, da vi mødte dem på Cafe Retro på Nørrebro i København.

Ognjen Sobat, Bosnien

Ognjen Sobat, Bosnien

Studerer Urban studies på Københavns Universitet og har boet i Danmark i et halvt år.
Jeg var i Danmark på sommerskole for to år siden. Dengang var jeg meget fascineret af den Nordiske livsstil, der involverede cykler og blonde, smukke danskere. I Sydeuropa bruger vi kun cykler som en form for fritidsaktivitet, i Danmark er de en del af hverdagslivet. Jeg oplevede også den uformelle måde at omgås hinanden på. Men nu hvor jeg har været her i længere tid, er jeg lidt mere kritisk. Der er en mærkelig dobbelthed ved danskere. Landet er multikulturelt, men homogent. Danskere har deres traditioner, som de ikke rigtigt åbner op for over for andre kulturer. Danskere er varme og venlige, men det er svært at få tætte forhold til nogen. Når man går på gaden, er folk smilende og høflige, fx så jeg i dag vinden vælte en cykel og en forbipasserende stoppede og rejste den op igen. Det holder jeg af ved Danmark. Det viser, at man føler sig socialt ansvarlig over for sin omverden! Men det er paradoksalt, at danskere alligevel på mange måder er så private og lukkede.

Melek Denizli, Spanien

Melek Denizli, Spanien

Studerer molekylær medicin på Københavns Universotet og har boet i Danmark i 2 år.
Jeg tror, de fleste internationale i Danmark gerne vil integrere sig, men de ved ikke, hvordan de skal blive en del af den danske verden. En stor årsag er nok sprog-barrieren, men danskere er jo gode til engelsk! De er bare tit bange for at tale det! Ellers har jeg aldrig oplevet et land, hvor folk var så gode til at overholde regler! Alt ”fungerer”, folk betaler deres skatter, er ærlige og man stoler på hinanden. Det er virkelig særligt.

Hannah og Anna, Tyskland og Australien.

Hannah, Tyskland og Anna, Australien

Læser på Københavns Universitet. Har begge været i Danmark i knap et halvt år.
I Tyskland er imponerede over, at det i Danmark altid er eksperter der underviser os, og at de opfordrer os til at stille spørgsmålstegn. Hjemme handler det om at forstå det, der bliver undervist i, ikke at betvivle det. Danskernes "hygge" er noget særligt, og selv fyrene vil gerne ”hygge”. En australsk fyr kunne aldrig finde på at sætte stearinlys op! Vi tror i øvrigt ikke, danskerne er klar over, hvor traditionsrige de er. Det har vi faktisk moret os over! Fx er der en helt speciel måde at fejre fødselsdag på, altid med danske flag. Og når unge bliver studenter, render de rundt med studenterhuer i ugevis! Et barn skal døbes i kirken, selvom forældrene aldrig går i kirke! En jul uden risalamande er utænkelig, ja selve juleaften har jo et fastlagt program. I Australien har vi slet ikke noget lignende. Man fejrer jul med familien, men hvad man spiser er slet ikke fast. Danskere er ikke klar over, hvor mange regler de egentlig følger slavisk. Det er virkelig vildt, som alting bliver gjort på bestemte måder i alle mulige sammenhænge.

Arnaud Hauchon, 38, Frankrig

Arnaud Hauchon, Frankrig

Vegetar-kok. Boet i Danmark i 1 år.
For en kok er Danmark som himlen! Danmark har en meget speciel madkultur. Der er faktisk rigtigt meget internationalt mad her, også sammenlignet med Norge og Sverige, hvor jeg også har boet. Danskere går desuden meget op i kvaliteten og sundheden i maden, ikke bare at det skal mætte og smage godt. Det er svært at forklare, men jeg vil kalde det en form for madbevidsthed! Og rugbrødet! Det er virkelig en genial opfindelse! Jeg har lært at bage det, og dette har jeg selv bagt!!

Aneta Kaczor og Karolina Kaczor – Søstre fra Polen

Aneta Kaczor og Karolina Kaczor – Søstre fra Polen

Læser hhv. Økonomi og Asian Studies Programme. Har boet i Danmark i hhv. 5 og 1,5 år.
I Danmark er alle vildt gode til engelsk. Men det er svært at komme ind på livet af folk! Jeg (Karolina) boede i London en periode og der er alle nemme at komme i kontakt med. I Danmark kræver det virkelig en indsats at lære de lokale at kende, men når det lykkes, er det pålidelige venner, man får! Sagen er, at danskere faktisk er rigtigt hjælpsomme, fx hvis man spørger om vej, eller hvis man vælter på cyklen, så kommer der straks nogen og hjælper. Men på det mere personlige plan er det svært i starten. Danskere er heller ikke så spontane. Hvis man spørger, om en dansker vil med på cafe, skal personen altid tjekke sin kalender først, og tit er det ikke muligt før flere uger ude i fremtiden! De danskere, der er vant til at rejse meget, er bedre til at leve et spontant liv.

Cyrielle Fougeroux, 25, Frankrig

Cyrielle Fougeroux, Frankrig

PhD studerende i Experimental Vaccinology. Har boet i Danmark 1 år nu og har tidligere studeret her et enkelt semester.
Danskere er venlige, og det er et meget afslappet folkefærd. København er ikke så overfyldt som andre storbyer, så folk kan føle sig ”sikre”. Det er generelt et trygt lille land og folk stoler meget på hinanden. Tillid til sine medmennesker ligger helt sikkert dybt i danskerne! Hver gang der er et event af en art, fx jul eller en sportsbegivenhed, er alle desuden involveret, og man bliver som én stor familie. Folk er gode til at samles om at fejre alle mulige ting!

Simone De Thurah, Tyskland.

Simone De Thurah, Tyskland

Har en Master i Human Security fra Aarhus Universitet.
Når man kommer til Danmark bemærker man, at mange ikke har gardiner! Og jeg syntes i starten, at folk var uhøflige. De er venlige, hvis man spørger om hjælp, men hvis man bare ser fortabt ud, kommer ingen og hjælper. Man skal selv spørge, hvis man vil have hjælp. Når man støder ind i hinanden, siger man heller ikke nødvendigvis undskyld. Jeg har tænkt over, at der måske er en sammenhæng mellem dét og de manglende gardiner: at folk er meget opmærksomme på, ikke at overtræde hinandens personlige rum, så der ikke er behov for gardinerne? De fleste danske mænd virker forresten gode til at tage sig af børnene, og de er gode til at tage barselsorlov. I Tyskland er vi også blevet bedre til ligestilling omkring børnepasning og husholdning, men ikke nær så meget som i Danmark.

Eva Stancekova, Slovakiet

Eva Stancekova, Slovakiet

Studerer Service Management og har boet i Danmark i 4,5 år.
Jeg har tænkt over, at danskere er meget selvstændige! De flytter hjemmefra i en meget ung alder! Hjemme i Slovakiet bor unge hos deres forældre til langt op i 20erne. Mange unge danskere klarer sig selv. Det er nok også lettere for dem. De kan få forskellige studiejobs, hvilket er svært at få i Slovakiet, og danskere får også meget hjælp fra staten, hvorfor det kan lade sig gøre rent økonomisk.

Tekst og foto af Luise Møller Johansen.