Fire unge europæere fortæller om deres hverdag og deres udfordringer

Boryana Ralcheva, 25 år, bor i Varna i Bulgarien

Boryana Ralcheva, 25 år, bor i Varna i Bulgarien

Hvad laver du til daglig?
Jeg læser medicin

Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?
En typisk dag starter med en kop varm kaffe. Efter at have fået tøj på, tager jeg hen på hospitalet, hvor jeg er i praktik. Der udfører jeg mange forskellige opgaver, allesammen i relation til patienterne. Om eftermiddagen går jeg på Tysk-kursus. Når jeg ikke gør det, øver jeg mig i tyske verber og grammatik. Om aftenen laver jeg aftensmad til min kæreste og mig og ordner praktiske opgaver i hjemmet, ligesom jeg bruger tid på at læse medicin.

Hvad skal du i weekenden?
I weekenderne forsøger jeg at studere, gøre rent, gå ture i naturen, læse bøger og se mine venner - alle de ting, som jeg ikke når i hverdagen.

Hvad lavede du i din sidste ferie?
Min sidste ferie tilbragte jeg på den Bulgarske sortehavskyst. Det var virkelig sjovt; vi tog til stranden, dykkede, og besøgte forskellige byer og natklubber.

Hvad var det lykkeligste øjeblik i dit liv?
Der har været mange lykkelige øjeblikke i mit liv. Et af dem var, da jeg fandt ud af, at jeg var blevet optaget på medicinstudiet. Derudover er jeg glad hver gang, jeg besøger et nyt sted i et nyt land, som jeg altid har drømt om at se.

Er du tit bekymret?
Der er tider, hvor jeg bekymrer mig om fremtiden, men det er sjældent.

Hvordan klarer du dig økonomisk?
Jeg har ingen indkomst lige nu. Mine forældre betaler mine regninger.

Hvordan tror du dit liv ser ud om fem år - og om 20 år?
Om fem år ser jeg mig selv som en ung læge. Lige nu er der i Europa, faktisk i hele verden, mangel på læger, så jeg bekymrer mig ikke om, om jeg kan få et job. Generelt håber jeg bare, jeg er ved godt helbred og er omgivet af mennesker, jeg holder af.
/ Af Luise Møller Johansen.

Mihai Susu, 23 år, bor i Sibiu, Rumænien

Hvad laver du til daglig?
Jeg arbejder på en fabrik

Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?
Jeg tager på arbejde på fabrikken, og bagefter hjem, hvor jeg arbejder i huset eller går ud med min kæreste.

Hvad skal du i weekenden?
Denne weekend skal jeg til en fest hos én fra arbejdet. Alle fra fabrikken kommer.

Hvad drømmer du om?
Det ved jeg ikke

Hvad var det lykkeligste øjeblik i dit liv?
Det er virkelige et svært spørgsmål! Men jeg tror, det var da jeg fandt mit nuværende job. Jeg kan virkelig godt lide det, jeg laver.

Hvad lavede du i din sidste ferie?
På min sidste ferie var jeg en uge ved Sortehavet.

Hvad er din yndlingsfilm?
Interstellar og Fight Club. Filmene er lige gode!

Er du tit bekymret? Hvis du er, hvad er da din største bekymring?
Jeg plejer ikke at bekymre mig for meget, kun når noget går virkeligt galt eller når noget rigtigt slemt sker. Min største bekymring er, at noget vil ske min familie.

Hvordan klarer du dig økonomisk?
Økonomisk klarer jeg mig godt, fordi jeg ikke betaler skatter og jeg ikke har alt for mange ting, jeg skal købe til hjemmet. Jeg bor stadig ved mine forældre, og min indkomst kommer fra mit job.

Hvordan tror du dit liv ser ud om fem år - og om 20 år?
Om fem år håber jeg, at jeg har udviklet mig professionelt, men også personligt. Jeg er jo 23 år nu, så virker det som en god idé at være gift om fem år. Om 20 år håber jeg, at jeg har en dejlig familie og et job, der gør, at jeg kan forsørge dem uden problemer, og hvis det ikke er for meget at forlange, håber jeg ikke, mit job er for stressende. /
Af Luise Møller Johansen

Camille Roy, 24 år, bor i Betton i Frankrig

Hvad laver du til daglig?
Jeg leder efter arbejde. Jeg har studeret historie og kultur for at blive projektkoordinator eller guide på kulturelle projekter og events. Her i Frankrig har vi mange kulturelle events og udstillinger, men det er svært at finde et job, fordi mange vil arbejde med de samme ting. Siden jeg afsluttede mine studier har jeg haft nogle forskellige jobs, blandt andet på et gammelt slot, i et kloster og på et billetkontor under en musikfestival. Men de varede kun i nogle få måneder, så jeg leder altid efter noget nyt. I sidste måned arbejdede jeg med en udstilling, hvor jeg stod for at guide skoleklasser rundt i løbet af dagen og aftenen.

Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?
Nu består en typisk dag for mig i at lede efter jobs på internettet. Jeg sender en masse emails med mit CV, og jeg besøger også museer, slotte, borge og udstillinger for at møde mennesker og finde et job. Det er meget svært at finde et job for unge mennesker som mig, der har afsluttet studierne, også selvom du har studeret meget. Vi er så mange, der søger job lige nu.

Hvad lavede du i din sidste ferie?
Sidste sommer arbejdede jeg på billetkontoret på en musikfestival. Og så flyttede jeg hjemmefra. Jeg boede nemlig hos mine forældre i nærheden af Paris indtil for nylig. Men min kæreste og jeg besluttede os for at flytte til Bretagne, så han kunne afslutte sine studier der. Inden vi flyttede brugte jeg en masse tid derhjemme, for at være sammen med min familie og mine dyr. Og efter vi flyttede brugte vi resten af ferien på at besøge en masse slotte og museer og lære vores nye område bedre at kende.

Hvad skal du i weekenden?
Jeg skal besøge en veninde, der bor i Nantes, det er omkring en times kørsel fra mit hjem. Det er første gang jeg besøger hende, siden hun flyttede ind i sin nye lejlighed. Vi vil nok gå lidt rundt i Nantes, for jeg har aldrig været der. Jeg tror, vi vil shoppe lidt og tage ind at se slottet.

Hvad var det lykkeligste øjeblik i dit liv?
Det lykkeligste øjeblik i mit liv var min sidste fødselsdag, fordi jeg så hele min familie og der var en masse overraskelser. Men jeg tror også, at min tid i Aarhus i Danmark var en af de lykkeligste tider i mit liv. Jeg boede og studerede der i fem måneder, og jeg var glad for at opleve et nyt land, en ny kultur og jeg mødte en masse flinke mennesker.

Er du tit bekymret?
Jeg bekymrer mig altid om et eller andet. Men min størte bekymring lige nu er at finde et job, så mine forældre kan blive stolte af mig. Jeg vil gerne bevise jeg kan opnå success, men også at jeg kan forsørge dem senere, for de bekymrer sig også om det.

Hvordan klarer du dig økonomisk?
Siden jeg færddiggjorde mine studier har jeg hele tiden prøvet at finde en måde at tjene penge på gennem de små jobs, jeg har haft. Jeg havde også en lille tjans som hjælpelærer for nogle børn, for at tjene penge. Det var okay, da jeg boede med mine forældre, men nu er det lidt mere kompliceret. Min kæreste og jeg får dog finansiel hjælp fra staten til at betale huslejen, fordi min kæreste stadig studerer, og jeg ikke har et job lige nu. Nogle gange er det bare svært, fordi alting bliver dyrere hele tiden. Så indimellem hjælper vores forældre os.

Er det svært at betale dine regninger?
Ja, det er det. Min kæreste er stadig studerende, så han får finansiel hjælp fra skolen, fordi hans forældre ikke tjener så mange penge. Men det er ikke nok. Så vi prøver at spare. Jeg plejer at kunne betale mine regninger, selvom mine forældre hjælper af og til. Min kæreste kan ikke betale sine regninger, så han bliver nødt til at spørge sine forældre. Studerende plejer at finde et studiejob, og min kæreste havde et studiejob sidste år, men han kan ikke i år, fordi hans skema er fuldt, og han ikke har tid til at arbejde.

Hvordan tror du, dit liv ser ud om fem år - og om 20 år?
Om fem år har min kæreste afsluttet studierne. Jeg er sikker på, han vil finde et job hurtigt, fordi han studerer IT, og det er lettere at finde et job inden for dét felt. Jeg ved ikke, om vi stadig vil bo i Bretagne, eller i det hele taget i Frankrig, for vi vil gerne rejse og arbejde udenlands. Måske i Canada, Holland eller måske Danmark. Jeg boede i Danmark for nogle år siden, fordi jeg studerede der, og jeg kunne rigtigt godt lide det. Så jeg vil gerne tilbage. Om 20 år vil vi nok finde et rigtigt hjem og blive der.
/ Af Luise Møller Johansen

Plamena Dimitrova, 25 år, bor i Sofia i Bulgarien

Hvad laver du til daglig?
Jeg studerer Cultural Studies

Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?
Hvis det lykkes mig at komme tidligt op, løber jeg en tur i parken. Og så spiser jeg en hurtig morgenmad eller tager noget mad med mig. Jeg bruger det meste af dagen på universitet, hvor jeg har undervisning, eller på biblioteket, hvor jeg studerer. Hen imod aften tager jeg som regel hjem og laver aftensmad, læser og slapper af med min kæreste. Et par gange om ugen tager jeg i byen med mine venner, enten for at drikke en øl eller for at tage i biografen eller teatret. Jeg prøver også at tage ud at klatre, selvom jeg ikke altid finder tiden til det eller kan finde nogen at gøre det med.

Hvad skal du i weekenden?
Jeg skal hjem og besøge mine forældre. Det prøver jeg at gøre hver 5.-6. uge, fordi jeg gerne vil holde kontakten til dem så meget som muligt, og det er ikke det samme over telefonen. Ofte tager jeg op i bjergene for at få noget frisk luft og for at nyde naturen og roen. Det giver mig styrke til at komme igennem hverdagens opgaver.

Hvad lavede du i din sidste ferie?
Jeg tog på camping ved Sortehavskysten nogle dage i august. Jeg foretrækker som regel den slags ferie, alternativt at bo nogle dage i et lille familiehus. Mine ferier skal helst være stille og rolige, sætte mig i kontakt med naturen, eller give mig tid til at være sammen med mine venner.

Hvad er din yndlingsfilm?
Det er meget svært at sige. Forskellige film har givet mig forskellige indtryk i forskellige stadier af mit liv. Den sidste film, der virkelig gjorde indtryk på mig, var Sorrentino’s ‘La grande bellezza’.

Hvad var det lykkeligste øjeblik i dit liv?
Alle de øjeblikke, hvor jeg har følt mig mest levende og fri eller følt mig tættest på de mennesker, jeg holder af. Desuden det øjeblik, jeg fandt ud af, at jeg endelig var blevet optaget på ”Cultural Studies” på Universitetet, for det var noget, jeg havde drømt om og kæmpet for i tre år.

Er du tit bekymret? Hvis du er, hvad er da din største bekymring?
Jeg har en tendens til at overtænke tingene, såsom hvad der er rigtigt at gøre, og hvilken måde det er rigtigt at gøre det på. Jeg kan ikke sige, det helt er det samme som at bekymre sig, og jeg er desuden ofte optimistisk og har en tro på, at tingene altid vil ordne sig. Jeg bekymrer mig dog om min families helbred, og sommetider også om, i hvilken retning det Bulgarske samfund vil udvikle sig - og verden i det hele taget.

Hvordan klarer du dig økonomisk?
Lige nu er jeg i den luksussituation, at mine forældre forsørger mig, mens jeg studerer. Igennem min første bachelor arbejdede og studerede jeg i fire år. Jeg klarede mig, men jeg kunne ikke koncentrere mig så meget om mine studier, som jeg gerne ville, og det tror jeg, jeg bliver nødt til, hvis jeg gerne vil være god til det, jeg laver. Så nu fokuserer jeg på mine studier, og har kun lejlighedsvist deltidsjobs i forbindelse med kulturelle begivenheder. Det er ikke let at betale regningerne. Leveomkostningerne bliver højere og højere, og ikke alle professioner giver lønninger, der er høje nok til at opretholde en normal levestandard.

Hvordan tror, du dit liv ser ud om fem år - og om 20 år?
Det er meget svært at sige. Om fem år håber jeg, at jeg har fået min Master i Cultural studies/Cultural policy et eller andet sted i Vesteuropa, og jeg håber, jeg enten vil få praktisk erfaring dér eller hjemme i Bulgarien, så jeg kan blive dygtig i mit felt. Om 20 år går jeg ud fra, at mine tanker omhandler mit privatliv, såsom børn og familie og at have et hyggeligt hjem. Jeg håber, jeg til den tid har arbejdet hårdt og godt nok til at være respekteret i den professionnelle sfære. Jeg håber desuden, jeg er kommet tættere på svarene omkring, hvordan man skal gøre ting, og hvordan man ikke skal gøre ting.
/ Af Luise Møller Johansen

 

Faktaboks


11,5 procent af EU´s borgere er unge mellem 15 og 24 år. Du kan se mere om befolkningssammensætningen i EU her.